İçeriğe geç

Anarşizm ile komünizm arasındaki fark nedir

Anarşizm ile Komünizm Arasındaki Farklar

Anarşizmin Tanımı

Anarşizm, insanlar için devletten ve hiyerarşik kurallardan bağımsız bir yaşam tarzının özgürce görülmesi olarak tanımlanır. Anarşistler, insanların özgürce karar almasının ve özgürce kendi ilişkilerini düzenlemesinin tek yolunun, tüm güçlerin herkes tarafından kontrol edilmesi ve işbirliklerinin teşvik edilmesi olduğuna inanırlar.

Komünizmin Tanımı

Komünizm, insanların toplumsal üretim araçlarının ortak malı olarak kontrolü ve paylaşımının temelinde yatan bir sosyal sistem olarak tanımlanır. Komünizmde, insanların herkesin ortak kontrolü altında üretim araçlarının paylaşımı ve üretimin toplumsal kullanımının özendirilmesi önemlidir. Komünistler, insanların üretim araçlarının kontrolünün üretimin toplumsal kullanımının tek yolu olduğuna inanırlar.

Anarşizm ile Komünizm Arasındaki Farklar

Anarşizm ve komünizm arasındaki en önemli fark, yönetim tarzıdır. Anarşizmde, insanlar özgürce yaşayarak ve özgürce karar alarak kendi ilişkilerini düzenlemelidir. Anarşizmde, herkesin ortak kontrolü altında üretim araçlarının paylaşımı ve üretimin toplumsal kullanımı özendirilmez. Komünizmde ise, insanların üretim araçlarının toplumsal kontrolünün üretimin toplumsal kullanımının tek yolu olduğu vurgulanır.

Anarşizm ile komünizm arasındaki diğer farklar arasında, özgürlük anlayışı da sayılabilir. Anarşizmde, özgürlük kavramı özgür irade ile alınan kararlara dayanır ve herkesin özgürce karar alma ve kendi ilişkilerini düzenleme hakkı vardır. Komünizmde ise, özgürlük kavramı, üretim araçlarının toplumsal kontrolü altında paylaşımı ve üretimin toplumsal kullanımının teşviki üzerine kuruludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir